DENİZLERDE ÇALIŞMAK

Bir meslek düşünün; hem dünyayı geziyorsunuz, değişik kültürleri öğreniyorsunuz, hemde çoğu mesleğin hiç ulaşamıyacağı düzeyde bir ücret ile ödüllendiriliyorsunuz .Dünyanın her yerinde saygı duyulan bir mesleğe sahip olmak da başka bir güzelliğidir denizci olmanın.

Batı Karadenizin kıyı şeridi çok şirin kasabalarla dolu, denizin kokusu gelir nerdeyse kasabaların her köşesinden, yeşil ve mavi dansedercesine birbiri içine girerler kıyı boyunca .Deniz ya yüzmeye ya da denizci olmaya çağırır.
Kocaali ye bir denizciilk meslek yüksek okulu açmak çok yerinde bir karar ayrıca uygulamalı ismini de almış bir Üniversite bünyesinde de açılmış olması bir başka değer katıyor. Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesinde açılan bu Denizcilik Meslek Yüksek Okulu şimdiden biz, İstabulda yaşıyan, denizcilerde bile heyacan yarattı.
Rektör Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, dinamik bir ekiple yola çıkmak istiyor. Eğitim kadrosunu da sektörün içinde yıllarını vermiş değerli denizcilerden oluşturma kararında.
Deniz Ulaştırma ve İşletme bölümü; deniz ticaret sektöründe ihtiyaç duyulan vardiya zabiti yetiştirir. Aslında Kaptan yetiştirir desek daha yakışık alır. Üçüncü kaptan ikinci kaptan derken “Bey Baba” da tabir edilen Kaptan olursunuz.
İki yıl sonunda uluslararası denizcilik kavramları , gemicilik ve denizde hayatta kalma teknikleri öğretilir. Her eğitim yılı sonunda gemi stajları zorunluluk gibi görünsede büyük bir heyacan ve mesleğe biraz daha yaklaşmak demektir. Acaba hangi ülkeye, hangi limana gidilecek, kimlerle birlikte çalışılacak hep konuşulur. Staj bitince, eğitime yeniden başlarken tüm yaz boyu gidilen, görülen yerler ve yaşanılanlar anlatılır, tartışılır. Bey baba nın kaptanlığı kadar karakteri de konuşulur. Bu stajlar büyük öğretiler olduğu gibi her denizcinin asla unutamıyacağı anlardır.
Her nekadar İTÜ denizcilik fakültesi mezunu olsam da Ben Kaptan olmak için 2 yıllık meslek yüksek okulunun tercih edilmesi taraftarıyım. 2 yıl teorik bilgi almak için yeterli. Stajlar çok daha önemli. Bizim zamanımızda Askerliği daha az sürede bitirip hayata çabuk atılmanın bir yoluydu 4 yıllık eğitim. Artık askerlik süresi kısaldığı gibi isteyen ücret ödeyerek daha az sürede bu milli sorumluluklarını yerine getirebiliyor. Sanıyorum kredi almadan, kısa bir süre de çalışarak bu ücreti ödeyebileceğiniz tek meslek diyemem ama bir kaç meslekten biridir denizcilik.
Mesleğe ilk adım; gerekli sertifikaları aldıktan sonra gemiye 4.veya 3.kaptan olarak ayak bastığınızda artık mesleğinizle ilgili korkunuz yoktur ama yeni gemi heyecanı vardır. Gelişmiş elektronik seyir cihazları yanında sextant ve magnetik pusulanız da hep göz önünde dir . Siz her şartlarda geminizi ve çalışanlarınızı emniyetli bir limana ulaştırmada ustasınızdır.
Bir limana girerken geminizi limana yanaştıracak pilot geldiğinde veya İstanbul, Çanakkale boğazını geçerken gelen pilot, sınıf arkadaşınız veya başka bir gemide birlikte çalıştınız kaptan, zabit ardaşınız olunca sarılır anılarınızı tazelersiniz.
VE KARADA DA SÖZ SAHİBİ OLMAK
Bittimi..? Yeni bir seneryo çıkar karşınıza ; Hangi yükleri yükleyip nerelerde boşaltacağınıza kimler karar veriyor. Hangi hızla gideceğinize kadar karışan kişiler sizin birkaç sene önünüzde mezun olmuş abilerinizden başkaları değildir. Deniz biraz zor gelmiş veya alacağını almış, göreceğini görmüş aynı sıralarda oturmuş, aynı stajlarla mesleğe adım atmış meslektaşlarınız. Gemi brokerleri..
Gemi tiplerini, taşıma kapasitelerini, yük cinslerini ve limanları çok iyi öğrenen gemi brokerları artık dünya ekonomisinin gidişatı ile de çok yakından ilgenirler. Ülke ekonomisine çok büyük katkıları olduğu gibi aldıkları komisyonlarla da ceplerini doldururlar. Artık onlar dünyadaki tüm ekonomik ve siyasi olayları takİp eder,emtia, gaz ve petrol fiatları onların günlük takip listeri arasındadır. Gözleri iki ekranlı bilgisayarlarda bir elleri de hiç durmayan telefonlarında dır. Dünya vatandaşı olmuşlardır. Her ülkeden her ırkdan onlarca arkadaşları vardır.
Ne kadar teknik bİlgileriniz olursa olsun
Limana yanaşırken pilotla ve otoriterlerle, acentanızla İngilizce kunuşulur
geminizi yükleyip boşaltırken limanda İngilizce konuşulur
Gemi brokerları İngilizce konuşarak yükleri gemileri bağlarlar.
Velhasılı Denizciliğin ortak dili İngilizce dir.
Okula başlarken bilmelisiniz ki en çok çalışmanız gereken ders, İngillizce İgilizce.
Başarılı birer Denizci olmanız ümidiyle.